Σαν σήμερα οι Τελετές Έναρξης δύο Ολυμπιακών Αγώνων


Οι Τελετές Έναρξης δύο Ολυμπιακών Αγώνων κηρύχτηκαν σαν σήμερα, 19 Ιουλίου. Του Ελσίνκι το 1952 και της Μόσχας το 1980.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ελσίνκι το 1952 διήρκησαν από 19 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου. Έλαβαν μέρος 4925 αθλητές από 69 χώρες, οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 149 αγωνίσματα.

Με τραγιάσκες παρέλασε στην τελετή έναρξης η ελληνική αποστολή, καθώς αποτελούσαν κομμάτι του αθλητικού εξοπλισμού των αθλητών μας, για να αντιμετωπιστεί πιθανό κρύο τα βράδια.

Σε μια προκριματική φάση της διοργάνωσης πήρε μέρος και η Εθνική ομάδα μπάσκετ, αλλά, σύμφωνα με την FIBA, επρόκειτο για προολυμπιακό τουρνουά και ουδέποτε εισήλθε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα των αγώνων.

Αντίθετα, η FIFA θεώρησε ότι η Ελλάδα, παρά το ένα και μοναδικό παιχνίδι της καθώς και την ήττα – αποκλεισμό της, δύναται να ισχυρίζεται ότι μετείχε κανονικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πρώτη δύναμη στα μετάλλια οι ΗΠΑ και δεύτερη η πολυμελής αποστολή της ΕΣΣΔ. Ως ενωμένη ομάδα συμμετείχε μεταπολεμικά για πρώτη φορά η Γερμανία και το νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ.

Στο αγωνιστικό κομμάτι ξεχώρισαν τα τρία χρυσά μετάλλια του Τσεχοσλοβάκου Εμίλ Ζάτοπεκ (φώτο) στα 5.000μ., 10.000μ. και τον Μαραθώνιο, επίδοση που κρατά μέχρι σήμερα στα τρία αυτά αγωνίσματα.

Από το Ελσίνκι δημιουργήθηκε η παράδοση να κόβονται αναμνηστικά νομίσματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα οποία στη συνέχεια απέκτησαν συλλεκτική αξία.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Μόσχας το 1980 διήρκησαν από 19 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου και σημαδεύτηκαν απ’ το μποϋκοτάζ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και άλλων 64 χωρών, εξαιτίας της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν το 1979. Οκτώ χώρες συμμετείχαν για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και συγκεκριμένα η Κύπρος, η Αγκόλα, το Βιετνάμ, η Μποτσουάνα, το Λάος, η Νικαράγουα, οι Σεϋχέλλες και η Μοζαμβίκη.

Τα αποτελέσματα των Αγώνων, καθώς και των 36 παγκοσμίων ρεκόρ που καταρρίφθηκαν, τέθηκαν υπό αμφισβήτηση λόγω των πολλών απουσιών. Παρ’ όλα αυτά έμειναν στην παγκόσμια αθλητική ιστορία σαν ένα από τα πιο συναρπαστικά αθλητικά γεγονότα του περασμένου αιώνα.

Η Ελλάδα κατέκτησε ένα χρυσό και δύο χάλκινα μετάλλια, έχοντας την καλύτερη παρουσία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912. Χρυσό στα 62 κιλά της Ελληνορωμαϊκής Πάλης κατέκτησε ο Στέλιος Μηγιάκης και χάλκινα ο Γιώργος Χατζηωαννίδης στα 63 κιλά της Ελευθέρας Πάλης και ο ιστιοπλόος Τάσος Μπουντούρης στα Σόλινγκ (πλήρωμα ο Τάσος Γαβρίλης και ο Άρης Ρεπανάκης).

Η ΕΣΣΔ κυριάρχησε με 80 χρυσά, 69 ασημένια και 46 χάλκινα, δηλαδή 195 μετάλλια. Η Ανατολική Γερμανία συγκέντρωσε 126 μετάλλια (47 χρυσά, 37 ασημένια, 42 χάλκινα). Στη τρίτη θέση της σχετική λίστας η Βουλγαρία με 41 μετάλλια από τα οποία 8 χρυσά, 16 αργυρά και 17 χάλκινα.

Τα μετάλλια απεικόνιζαν τη Θεά Νίκη, που κρατούσε ένα στεφάνι μπροστά από το Κολοσσαίο. Στο επάνω μέρος αναγραφόταν με κυριλλικούς χαρακτήρες «Igry XXII Olympiady Moskva 1980» (Αγώνες της 22ης Ολυμπιάδας Μόσχα 1980). Στην πίσω πλευρά απεικονιζόταν η Ολυμπιακή φλόγα μπροστά από το στίβο. Επάνω δεξιά βρισκόταν το λογότυπο των Αγώνων, ενώ χαρασσόταν κάθε φορά και το όνομα του αθλήματος.

Με πληροφορίες από Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και ΕΡΤ.

Your email address will not be published.

Powered by Live Score & Live Score App