S.L: Αποδίδουν οι ακαδημίες στις ομάδες


Σύμφωνα με στατιστική έρευνα της Super League Σουρωτή, στον πρώτο γύρο το 1/3 των παικτών που έχουν αγωνιστεί ως τώρα, προέρχονται από τις ακαδημίες. Ποια είναι η αναλογία Ελλήνων και ξένων στο πρωτάθλημα.

Η παρουσία νεαρών Ελλήνων ποδοσφαιριστών είναι κάτι που πάντα αποτελεί στοίχημα για τις ομάδες και το να μπορέσουν να βγάλουν παίκτες από τις ακαδημίες τους είναι μεγάλος στόχος που αποδεικνύει ότι κάτι καλό γίνεται στους μικρούς.

Ειδικά, δε, όσο υπάρχουν ξένοι αμφιβόλου αξίας στα ρόστερ των συλλόγων της μεγάλης κατηγορίας και το μόνο που κάνουν, είναι να κόβουν τον δρόμο από τα Ελληνόπουλα για να πάρουν χρόνο συμμετοχής και να εξελιχθούν, τόσο θα αυξάνεται η επιθυμία για να παίρνουν ευκαιρίες και να αναδεικνύονται.

Η Super League, σε συνέχεια συζητήσεων σε δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, παραθέτει μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία φανερώνουν ότι τα τμήματα υποδομών των ΠΑΕ της Super League, αποτελούν ένα δυναμικό «φυτώριο» εκπαίδευσης ποδοσφαιριστών.

Όλοι μπορούν να αντιληφθούν ότι η δουλειά που γίνεται στα τμήματα Υποδομών, ωφελεί πολλαπλά το ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ θέτει τις βάσεις για την εξέλιξη των νέων ποδοσφαιριστών. Τα πρωταθλήματα Υποδομών παρέχουν τη δυνατότητα στους νέους άσους να αποκτήσουν εκείνα τα εφόδια που θα τους βοηθήσουν στη μετέπειτα επαγγελματική τους σταδιοδρομία σε συλλογικό επίπεδο, όσο και στη στελέχωση των Εθνικών ομάδων.

Μετά την αξιολόγηση των δεδομένων που αφορούν στην αγωνιστική περίοδο 2016-17, αλλά και στον Α’ Γύρο του φετινού πρωταθλήματος, προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

* Μετά την ολοκλήρωση της μετεγγραφικής περιόδου Ιουλίου-Αυγούστου 2017, ο συνολικός αριθμός Ελλήνων ποδοσφαιριστών είναι 300 (περίπου 19 ανά Π.Α.Ε.). Αντίστοιχα, ο συνολικός αριθμός των αλλοδαπών (κοινοτικών και μη) ποδοσφαιριστών είναι 214 (περίπου 13 ανά Π.Α.Ε.)

** Το 46% των ποδοσφαιριστών που ανήκει στα ρόστερ των ομάδω,ν έχει συμμετάσχει στα Πρωταθλήματα Υποδομής των ΠΑΕ, συνεπώς σχεδόν 1 στους 2 ποδοσφαιριστές έχουν εκπαιδευτεί σε ΠΑΕ που συμμετείχε στα Πρωταθλήματα Υποδομής που διοργανώνει η Super League. Από αυτούς τους ποδοσφαιριστές, σχεδόν 1 στους 3 (29%) έχουν προέλθει από την ίδια ακαδημία.

*** Κατά την αγωνιστική περίοδο 2016/17 αγωνίστηκαν συνολικά 477 ποδοσφαιριστές εκ των οποίων οι 251 ήταν Έλληνες και οι 226 ήταν αλλοδαποί (κοινοτικοί και μη). Η σχετική αναλογία Ελλήνων-Αλλοδαπών ποδοσφαιριστών είναι 52,6%-47,4%.

**** Συμμετοχή ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες των Π.Α.Ε 2016/17: Από τους 477 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν, οι 155 (ποσοστό 32%) προέρχονται από τις ακαδημίες των ΠΑΕ.

***** Για τη φετινή αγωνιστική περίοδο, η οποία είναι σε εξέλιξη, μετά την ολοκλήρωση του Α’ γύρου, το σύνολο των ποδοσφαιριστών που έχουν αγωνιστεί είναι 387, εκ των οποίων 193 Έλληνες ποδοσφαιριστές και 194 αλλοδαποί (κοινοτικοί και μη) ποδοσφαιριστές. Η σχετική αναλογία Ελλήνων-Αλλοδαπών ποδοσφαιριστών είναι 50%-50%.

****** Συμμετοχή ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες των Π.Α.Ε 2017/18 (Α’ Γύρος): Από τους 387 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στον Α’ γύρο του τρέχοντος Πρωταθλήματος, οι 130 (ποσοστό 34%) προέρχονται από τις ακαδημίες των ΠΑΕ. Το εν λόγω ποσοστό είναι αρκετά υψηλό, λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά πάγια πρακτική οι ΠΑΕ τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερους ποδοσφαιριστές από τις Ακαδημίες των ΠΑΕ στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος.

******* Προώθηση νέων ποδοσφαιριστών από τα τμήματα Υποδομών στην επαγγελματική ομάδα: Το 2016/17 έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση τους στην κορυφαία διασυλλογική κατηγορία 44 νέοι ποδοσφαιριστές, προερχόμενοι από τα τμήματα Υποδομών.

 

πηγή: sport24

Ηλίας Ζαχάρης

Γεννήθηκε στη Μοσχοκαρυά Φθιώτιδας, ακούγοντας τα "ιερά τέρατα" να βρυχώνται στα χώματα για το Rally Acropolis. Μεγάλωσε με τον Βασίλη Γεωργίου και τις απίθανες περιγραφές του, όπου και τον μιμούνταν, πως να μη γίνει σπίκερ... Στην εφηβεία του στα '80s υπήρξε ραδιοπειρατής και το πρώτο του άρθρο το έγραψε στην αθλητική εφημερίδα "Πρωινά Νέα" του συγκροτήματος Παπαλέξη. Σπούδασε δημοσιογραφία και τη δεκαετία του '90, συνεργάστηκε με το Δημοτικό Ραδιόφωνο Λαμίας(Πολύχρωμα FM), την εφημερίδα Φθιωτική Ενημέρωση, το Mtv Λαμίας και το Star Κεντρικής Ελλάδας. Υπήρξε συνεργάτης των εφημερίδων, Φίλαθλος, Αθλητική Ηχώ, Σπορ του Βορρά και ExtraSport FM 103. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά, P.L.US, 37.2, Face. Το 2010, ίδρυσε την ιστοσελίδα calciobambini.gr, με εξειδίκευση στο Παιδικό Ποδόσφαιρο και συνεργάστηκε με τις ιστοσελίδες, acadimies.gr, football-academies.gr, sports-academies.gr, talentabout, youngtalents.gr, ourboys.gr. Υπήρξε πρωτεργάτης της ιστοσελίδας scouter.gr. Δημιούργησε για το τοπικό ποδόσφαιρο τις ιστοσελίδες, lamiampala.gr, calciolamia,gr και messazzero.gr. Τον ακούτε στον Μελωδία 88(Λαμία), συνεργάζεται με τους Libero FM 107.4(Θεσσαλονίκη) και Athletic Radio 104.2(Ηράκλειο Κρήτης). Από τις αρχές του 2017 γράφει στο speaker.gr.

Your email address will not be published.

Powered by Live Score & Live Score App