Παναγιώτης Σιώτης: Ο γίγαντας από τη Λαμία (video-photo)


Ο Παναγιώτης Σιώτης δεν είναι ένας τυχαίος body builder. Δεν είναι ένα αστέρι που έλαμψε για μια ή δυο νύχτες και μετά έσβησε. Κοντεύει να συμπληρώσει τριάντα χρόνια πρωτιών και διακρίσεων. Γνωστός σε όλη την Ελλάδα και πέρα από τα σύνορα αυτής, αφού εδώ και χρόνια σημειώνει σημαντικές επιτυχίες στο χώρο του. Μιλά στον Παύλο Σφέτσα και το speaker.gr για τα πρώτα του βήματα, τους στόχους του, το μέλλον του αθλήματος, καθώς και για όλα όσα ακούγονται και λέγονται για τη χημεία και τα αναβολικά.

– Ξεκίνησες από τα 14 και όχι από το body building, αλλά από την ελευθέρα πάλη.
Ναι. Ήμουνα στην Εθνική ομάδα για ένα-δύο χρόνια. Έπειτα μεταπήδησα για λίγο στην άρση βαρών και μετά με κέρδισε το «σιδερένιο άθλημα», όπως λέμε εμείς.

– Πως προέκυψε αυτό;
Από την αγάπη στο να σηκώνω βάρη και τα δυναμικά αθλήματα γενικότερα. Ασχολήθηκα και με πολεμικές τέχνες, αλλά τα βάρη ήταν ο κορμός, η βάση που με επηρέαζε έντονα.

– Είχες διακρίσεις στα υπόλοιπα αθλήματα;
Ναι. Ήμουν και Πρωταθλητής Ελλάδος και στην Εθνική ομάδα. Στην άρση βαρών πιο ερασιτεχνικά βέβαια, αλλά όταν έπιασα τη μπάρα στα χέρια μου ένοιωσα ότι αυτό θα με κέρδιζε.

– Είχες κάποιο πρότυπο;
Στη δική μας γενιά στο body building ήταν ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ.

– Ο στόχος τότε ποιος ήταν; Έβλεπες αυτή την τροπαιοθήκη να έρχεται;
Όχι. Είχα κάποια πρότυπα σαν αθλητές αλλά δεν πίστευα ποτέ ότι το στόχο που έβαζα θα τον κέρδιζα.

– Άρα τα πράγματα ήρθαν σιγά σιγά;
Ναι, είναι ένα άθλημα που δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσει λόγω τραυματισμών, συνθηκών. Απλώς κάθε χρόνο έθετα έναν στόχο και τον κέρδιζα.

– Ποια είναι τα συναισθήματα κοιτώντας όλα αυτά τα κύπελλα στην τροπαιοθήκη σου;
Είναι πολύ έντονα τα συναισθήματα γιατί μιλάμε για μια ολόκληρη ζωή. Είναι πολλές οι θυσίες γιατί ο πρωταθλητισμός είναι δύσβατο μονοπάτι. Αφήνεις πίσω σου προτεραιότητες όπως η οικογένεια για να αφοσιωθείς σε δύο μέρες αγώνα. Νοιώθω συγκίνηση, χαρά και τυχερός που τα κατάφερα όλα αυτά μέσα από τραυματισμούς, μοναξιά. Νοιώθω ευτυχισμένος γιατί αυτά μένουν πλέον στον αθλητή.

– Οι στόχοι σου σήμερα;
Και λόγω ηλικίας πλέον θέλω να ασχοληθώ με το προπονητικό κομμάτι. Να προσέχω περισσότερους αθλητές, γυναίκες περισσότερο. Μ’ αρέσει αυτό. Έχω έναν κρυφό στόχο, έναν ακόμη παγκόσμιο τίτλο.

– Πότε θα γίνει αυτό;
Δεν ξέρω ακόμη, σε ένα-δύο χρόνια. Πρώτα ο Θεός να είμαστε καλά.

– Λόγω προετοιμασίας αυτό…
Ναι.

– Έχεις ξεκινήσει να προπονείς αθλητές που θα δούμε σε αγώνες;
Έχω αναλάβει παλιότερα, αλλά υπάρχει καινούριο τμήμα στο γυμναστήριο που θα έχει να κάνει με διάφορες εξελίξεις με τη δική μας γυμναστική. Δεν θα χρησιμοποιούμε μόνο βάρη, αλλά και μια προπονητική εξέλιξη στο αερόβιο κομμάτι που θέλει ένας body builder για να μεταβολίσει λίπος. Θα χρησιμοποιούμε TRX, ισομετρικές ασκήσεις και κάτι καινούριο για την πόλη μας, το τραμπολίνο, το οποίο δημιουργεί ένταση και φτιάχνει πάρα πολύ τον μεταβολισμό. Είναι ένα νέο project το οποίο έχω δοκιμάσει και τα αποτελέσματα θα είναι πιστεύω κορυφαία.

– Εξειδικευμένη προπόνηση.
Ναι. Κι όταν ξέρεις ότι έχεις έναν πρωταθλητή να σε καθοδηγεί και να σε βοηθάει σίγουρα το αποτέλεσμα είναι και πιο άμεσο. Πρέπει το σώμα να το διεγείρουμε, είτε από γωνίες, είτε προπονητικά, βάρη πολλά ή λίγα.

– Άρα η κάθε προπόνηση είναι ξεχωριστή. Δεν ακολουθούν όλοι το ίδιο πράγμα.
Σαφώς. Ανάλογα και με το τι χρειάζεται ο καθένας. Άλλος πρέπει να χάσει βάρος, άλλος να πάρει.

– Υπάρχει ενδιαφέρον να προπονείς από τη Λαμία ή απ’ όλη την Ελλάδα;
Στη Λαμία είναι δύο-τρία άτομα. Δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη ομάδα που θα χρησιμοποιήσεις διάφορες τεχνικές. Πάμε πολύ συγκεκριμένα γιατί είναι και τα καλούπια πολύ συγκεκριμένα. Για όλη την Ελλάδα είναι δύσκολο γιατί δεν υπάρχει κι η άμεση επαφή. Μέσω ίντερνετ ή email μπορούμε να ανταλλάξουμε πληροφορίες και τεχνικές, αλλά μέχρι εκεί. Δεν μπορώ να διαχειριστώ πολλά πράγματα σ’ αυτή την περίπτωση. Σαν πόλη όμως, σαν χώρος, σαν γυμναστήριο αν έχω καλό υλικό, θα πάμε πολύ καλά.

– Άρα θα πρέπει να περιμένουμε κι απ’ τον προπονητή, Παναγιώτη Σιώτη, διακρίσεις κι όχι μόνο τον αθλητή.
Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Σε δεύτερη μοίρα βοηθάω αθλητές από Αθήνα και δύο από Θεσσαλονίκη, οι οποίοι πήγαν πάρα πολύ καλά στους αγώνες. Ακολουθούν τη δική τους πορεία καθώς δεν μπορούμε να έχουμε την άμεση επαφή, το οποίο είναι και σημαντικό στο χώρο αυτό.

– Ανέφερες την ηλικία. Έχει τεθεί κάποιο όριο όπως στα υπόλοιπα αθλήματα;
Όχι, εξαρτάται απ’ τον καθένα. Έχει να κάνει με επαγγελματικές υποχρεώσεις και με τη θέληση, γιατί αυτό βγαίνει από μέσα σου. Σ’ αυτό το άθλημα αντίπαλός σου είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Θα πρέπει να είσαι πάρα πολύ προσγειωμένος και πειθαρχημένος στην διατροφή σου, να έχεις στρατηγική και να μην ξεφεύγεις. Μιλάμε για μια διαδικασία έξι-εφτά μηνών που θα πρέπει να είσαι στρατιώτης. Άρα θα πρέπει να μην έχεις άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις για να αφοσιωθείς σ’ αυτό τον στόχο, αν θες να λέγεσαι πρωταθλητής κι όχι για να λες ότι κατεβαίνεις σε έναν αγώνα.

– Κατεβαίνεις σε έναν αγώνα στην Ελλάδα για να βγεις πρωταθλητής. Σε έναν αγώνα εκτός Ελλάδας όμως αγωνίζεσαι και για τα Εθνικά χρώματα. Τι σημαίνει να αγωνίζεσαι γι’ αυτό;
Το να εκπροσωπείς τη χώρα σου σε μια αγωνιστική διαδικασία είναι ένα πολύ περίεργο συναίσθημα, πόσο μάλλον όταν σου δίνουν την ελληνική σημαία να τη σηκώσεις ψηλά. Πάντα έβγαινε συγκίνηση, πάντα δάκρυζα. Δεν μπορώ να το ξεπεράσω. Αυτή η αίσθηση να σηκώνεις ψηλά τη σημαία, ανάμεσα σε 15-20 χώρες και 35-40 αθλητές, σε κάνει να νοιώθεις ήρωας. Είναι πολύ σημαντικό και αξεπέραστο και γι’ αυτό είπα ότι είμαι κι ευτυχισμένος.

1ος στο WABBA International European Cup, 2017

– Το body building δεν είναι ένα ευρέως διαδεδομένο άθλημα. Πως κρίνεται ένας αγώνας για να βγεις νικητής;
Ο αγώνας και η κρίση είναι υποκειμενική. Βγαίνει απ’ τη σκληράδα που έχει το σώμα, τη χαρτογράφηση, το σχήμα, την καλή παρουσία και τον όγκο. Όλα αυτά βαθμολογούνται και βγαίνει ένας μέσος όρος.

– Και η πόζα, για την οποία διαβάζει κανείς στο διαδίκτυο, σε φόρουμ ή σχόλια στο youtube, ότι είσαι ο καλύτερος στην Ελλάδα σ’ αυτό τον τομέα.
Το πιστεύεις ότι δεν έχω βραβευτεί ποτέ σαν καλύτερος ποζέρ;

– Είναι όμως βράβευση απ’ τον κόσμο.
Ναι. Το ‘χω εισπράξει αυτό. Κι υπάρχουν και σχόλια για κάποια ελληνικά τραγούδια, με τα οποία ήθελα να δείξω ότι το άθλημα δεν είναι μόνο το σκληρό που βγάζεις πάνω στη σκηνή. Είναι η χορογραφία, το συναίσθημα, το ανθρώπινο μέρος που πρέπει να δείξει ένας αθλητής κι όχι μόνο τα βάρη που σηκώνουμε.

– Όχι μόνο η ύλη, αλλά και η ψυχή…
Ναι. Γι’ αυτό το ‘χει αγαπήσει ο κόσμος και με χαρακτηρίζει έτσι.

– Εκτός των μεταλλίων στις τρεις πρώτες θέσεις, υπάρχει και χρηματικό έπαθλο;
Όχι. Υπάρχουν κάποια στιγμή κάποιες κατηγορίες που μπορεί να είναι επαγγελματικές. Στην Ιταλία που έπαιξα κάποια στιγμή υπήρχανε κάποιες κατηγορίες. Αλλά τα χρήματα που λαμβάνεις σε σχέση μ’ αυτά που ξοδεύεις δεν έχουνε καμία σχέση. Το άθλημα είναι καθαρά ατομικό, προσωπικό. Προχωράς με βάση τη ματαιοδοξία σου και το πόσο αντέχει η τσέπη σου.

– Υπάρχει σ’ αυτό το άθλημα μυστικό επιτυχίας; Τι πρέπει να κάνει ένας αθλητής για να πετύχει;
Η πειθαρχία και το DNA, ο σωματότυπος. Αν βοηθάει το σώμα κι είσαι πειθαρχημένος διατροφικά και προπονητικά, θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα φτάσεις ψηλά. Είναι συγκεκριμένο. Όσο πιο πιστός μείνεις στο διατροφικό κομμάτι, που είναι το 60-70%, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσεις στην κορυφή.

– Η πολιτεία στέκεται αρωγός στις προσπάθειες των αθλητών; Σε φώναξε ποτέ κάποιος απ’ το Δήμο π.χ. να σου πει ένα μπράβο ή να σε ρωτήσει αν χρειάζεσαι κάτι;
Σίγουρα ο Δήμος θα έχει σημαντικότερα πράγματα να ασχοληθεί, αλλά αυτό είναι ένα παράπονο. Δεν θέλω κάτι ιδιαίτερο, λίγη σημασία. Δεν είναι λίγο να σηκώνεις την ελληνική σημαία προερχόμενος από μια επαρχιακή πόλη. Να φαίνεται και να ακούγεται ο τόπος σου.

– Γιατί δεν είναι και κάτι που συνέβη μια-δυο φορές κι ενδεχομένως δεν έγινε αντιληπτό, αλλά συμβαίνει κατά κόρον για πάνω από είκοσι χρόνια.
Θα ήθελα να βγει κάποιος και να πει ότι πέρασε απ’ τον τόπο μας ένας σημαντικός αθλητής. Είναι πάντως σημαντικές οι χορηγίες για έναν αθλητή. Μιλάμε για ένα πολυέξοδο άθλημα για κάποιον που θέλει να φτιάξει την εικόνα του και να κατέβει σε αγώνες. Θα ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω τον Παναγιώτη Λαμπρόπουλο με την εταιρεία «Hardcore», η οποία είναι ο κύριος χορηγός στην προσπάθεια που κάνουμε. Μιλάμε για έναν αξιόλογο άνθρωπο που κέρδισε ο ένας τον άλλο από την πρώτη μας συζήτηση, αλλά κι η εταιρεία θα ανέβει πάρα πολύ ψηλά στο αγωνιστικό body building.

– Άρα και σ’ αυτό το άθλημα ο αθλητής περιμένει από τη χορηγία.
Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Όλοι οι αθλητές θέλουν βοήθεια γιατί είναι πολυέξοδο και ψυχοφθόρο άθλημα και δεν έχουμε βοήθεια από πουθενά.

– Τα νέα παιδιά ασχολούνται με το body building κι αν ναι, τι μήνυμα θα ήθελες να τους στείλεις;
Δυστυχώς τα νέα παιδιά έχουν παρεξηγήσει το νόημα του αθλήματος. Το body building είναι ένα πολύ συγκεκριμένο άθλημα, δεν έχει να κάνει με έναν άνθρωπο που θα κάνει πέντε-έξι μήνες μια καλή διατροφή και θα βγει στην παραλία να το παίξει κορμί. Το body building είναι μια προσπάθεια και διαδικασία χρόνων. Τα παιδιά το μπερδεύουν αυτό. Δεν μπορείς να πας κόντρα στο DNA σου και να φτιάξεις ένα σώμα σε έξι μήνες. Θέλει χρόνιες προσπάθειες να φτιάξεις ένα καλό σώμα, να ανέβεις πάνω στη σκηνή και να λέγεσαι αθλητής του body building. Το να βγούμε στην παραλία με ένα κορμάκι αθλητικό και κοιλιακούς, ΟΚ, μέχρι εκεί. Αυτό όμως δε λέγεται αθλητής. Δυστυχώς τα παιδιά το έχουν υιοθετήσει αυτό και δεν προσπαθούν για το παραπάνω. Γυμνάζονται μόνο έξι-εφτά μήνες για την παραλία. Το body building όμως επαναλαμβάνω δεν είναι αυτό. Κι εδώ μπαίνει και το θέμα της υγείας, γιατί υιοθετήθηκε επίσης ότι θα χρησιμοποιήσεις κάποια μέσα. Αυτό όμως έχει ένα τίμημα κι αυτό το τίμημα το πληρώνεις. Χρειάζεται μεθοδολογία και πειθαρχία.

– Καταλαβαίνω ότι ελλοχεύει ένας κίνδυνος να μη βγαίνουν νέοι αθλητές, λόγω της στρεβλής αυτής εντύπωσης των νέων για το body building.
Αν πάμε μια δεκαετία πίσω, θα δεις ότι τα σώματα που υπήρχαν τότε δεν ήταν 1, 2 ή 5, αλλά 20, 30, 40. Αν πας τώρα και δεις αγώνα ειδικά στην Ελλάδα, γιατί στο εξωτερικό είναι διαφορετικά τα πράγματα, το όμορφο καλούπι υπάρχει σε πέντε-έξι αθλητές και τα υπόλοιπα είναι λίγο πιο fake. Δεν ξέρω αν γι’ αυτό φταίει η κρίση ή το μυαλό του ανθρώπου. Θεωρώ ότι τα παιδιά δεν θέλουν να μπουν σ’ αυτό το κομμάτι γιατί είναι οικονομικά δύσκολο, αλλά και γιατί δεν μπορούν να πειθαρχήσουν. Μόνο γι’ αυτό που έλεγα πριν, για έξι-επτά μήνες.

– Έθιξες το θέμα της χημείας για την οποία το body building είναι ένα παρεξηγημένο άθλημα. Θέλω να σταθούμε σ’ αυτό, ώστε να δοθεί και μια απάντηση σ’ αυτούς που λένε ότι δεν είναι δύναμη, αλλά αναβολικά. Και βάζουν μάλιστα σ’ αυτά τα συμπληρώματα διατροφής.
Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να τα πάρει κανείς από οπουδήποτε. Έχουν σφραγίδα του ΕΟΦ και συμπληρώνουν το παζλ της διατροφής και των βιταμινών που θέλει ένας αθλητής να χρησιμοποιήσει. Είναι παρεξηγημένο γιατί κάποιος προσέχει τη βιτρίνα, το εξωπραγματικό και θα πει ότι δε γίνεται με φυσικά μέσα, αλλά με χημεία. Δεκτό μέχρι ενός σημείου. Θέλω όμως να μου πει κάποιος σε ποιο άθλημα παγκοσμίως δεν χρησιμοποιείται χημεία. Οι σπρίντερ δεν παίρνουν; Οι ποδοσφαιριστές δεν παίρνουν; Όλα αυτά τα ρεκόρ που ξεπερνούν την ανθρώπινη φύση χρειάζονται κάποια διαδικασία για να γίνουν, κάποια βοήθεια. Δε γίνονται απ’ τη μια μέρα στην άλλη. Αυτή η βοήθεια είναι η χημεία.

– Άρα τα ρεκόρ δε γίνονται από απλά συμπληρώματα διατροφής;
Δεν υπάρχουν συμπληρώματα που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις την ανθρώπινη υπόσταση και φύση. Δεν υπάρχει συμπλήρωμα που θα σε κάνει να τρέχεις τα 100 μέτρα σε 0,9’’. Είναι πάνω απ’ την ανθρώπινη δυνατότητα. Άρα αν χρησιμοποιήσουμε κάποια πράγματα σε συνδυασμό με όλα αυτά, θα μας βοηθήσουν να έχουμε ένα άμεσο αποτέλεσμα και να πιάσουμε τα ρεκόρ. Δεν τα χρησιμοποιούμε όμως μόνο εμείς, αλλά ένα 95% των αθλημάτων.

– Άρα είναι κάτι αποδεκτό πλέον απ’ τις Παγκόσμιες Ομοσπονδίες των αθλημάτων, γιατί γύρω απ’ αυτό κινούνται χρήματα.
Σαφώς. Όταν ένα κράτος επιχορηγεί την Εθνική ομάδα σε ένα συγκεκριμένο άθλημα, με όλο αυτό που γίνεται, θα χρησιμοποιήσει και χημεία. Αν θες να πετύχεις παγκόσμια και ολυμπιακά ρεκόρ και να είσαι πρωταθλητής, δεν μπορείς να το πετύχεις με τα συμπληρώματα διατροφής. Δεν θα πας σε όλο τον κόσμο με το λάδι. Το χρησιμοποιεί και η Ελλάδα και η Αγγλία και η Αμερική. Πέφτουν λεφτά.

– Εξυπηρετούνται έτσι και πολυεθνικές.
Ναι. Εκτός του μαύρου χρήματος που διακινείται.

– Έτσι ξεφεύγουμε κι απ’ τον αθλητισμό, κοιτώντας μόνο τον πρωταθλητισμό.
Κι ο πρωταθλητισμός θέλει θυσίες.

– Ποια είναι η καλύτερή σου στιγμή, αυτή που δεν ξεχνιέται;
Το πρώτο διεθνές μετάλλιο το 1997 στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Ιταλία. Ήμουν ο πρώτος Έλληνας που έφερα χρυσό μετάλλιο από Μεσογειακούς Αγώνες. Αυτή ήταν η πρώτη και κορυφαία στιγμή που χαράχτηκε στο μυαλό και δεν πρόκειται να φύγει ποτέ! Αξέχαστη εμπειρία!

1ος στους IFBB Μεσογειακούς Αγώνες.

– Κι η χειρότερή σου στιγμή;
Το 2012 όταν έγινε μια παρεξήγηση στον αγώνα. Δεν με άφησαν να αγωνιστώ το πρωί κι έπρεπε το βράδυ, με αποτέλεσμα να έχω αφυδατωθεί υπερβολικά. Πάνω στη σκηνή, σε μια πόζα που έκανα, έπαθα θλάση. Έσκισα τους ραχιαίους πίσω και δεν μπορούσα πλέον να ποζάρω. Ήταν σα να δέχτηκα μαχαιριά. Πήγα στα αποδυτήρια, έκανα τάιμ άουτ και δεν μπόρεσα να αγωνιστώ. Πήρα την τρίτη θέση τότε αλλά ένοιωσα χάλια. Ήταν η πρώτη μου φορά που δεν μπόρεσα να διαχειριστώ έναν τραυματισμό, έστω και πάνω στη σκηνή, να συνεχίσω τον αγώνα. Αυτό δεν θέλω καν να το σκέφτομαι αλλά το ξεπέρασα γρήγορα.

Ο Παναγιώτης Σιώτης με τον συντάκτη του speaker.gr, Παύλο Σφέτσα.

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
1993 IFBB Mr. Hellas, 1ος (+90kg)
1994 IFBB Mr. Hellas, 2ος (+90kg)
1995 IFBB Mr. Hellas, 1ος (+90kg)
1997 Αγώνες Kεντρικής Ελλάδας, 1ος
1997 IFBB Mr. Hellas, 1ος (+90kg)
1997 IFBB Μεσογειακοί Αγώνες, 1ος (+90kg)
1998 ΠΕΣΔ Mr. Hellas, 1ος (+90kg)
1999 ΠΕΣΔ Mr. Ελλάς Κεντρικής Ελλάδας, 1ος (Overall/+90kg)
1999 ΠΕΣΔ Mr. Hellas, 1ος (+90kg)
2002 ΠΕΣΔ Mr. Hellas (Overall/+90kg)
2002 NABBA Grand Prix Κρήτης, 1ος (Overall)
2002 NABBA Grand Prix Πελοποννήσου, 1ος (Overall)
2004 3ο Κύπελλο Αθλότυπος, 1ος (Overall)
2004 NABBA-ΠΕΣΔ Μr. Hellas, 1ος (Overall)
2004 Grand Prix Genesis Λαμία, 1ος (Overall)
2004 WABBA Mr. Αιγαίο, 1ος (Overall)
2004 NABBA World Championships, 1ος (Medium-Tall)
2006 WABBA Μr. Οδύσσεια, 1ος (Overall)
2006 WABBA World Championships, 7ος (Medium)
2007 NABBA World Championships, 3ος
2008 NABBA World Championships, 3ος (Medium)
2010 NABBA-WFF Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, 1ος (Masters)
2015 ΕΟΣΔ Κύπελλο Ηρακλής, 1ος (Overall/Masters +40/+100kg)
2015 IFBB-ΕΟΣΔ Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, 1ος (-100kg)
2015 IFBB-ΕΟΣΔ Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, 2ος (Masters -50)
2015 WABBA Mr. Hellas, 1ος (Overall/Masters Body)
2015 WABBA International World Championships, 1ος (Masters +40)
2015 IBFA Mr. Hellas, 1ος (Overall)
2017 WABBA International Greece, 1ος (Overall/Masters +40)
2017 WABBA International European Cup, 1ος (Overall/Medium/Masters +40)

Your email address will not be published.

Powered by Live Score & Live Score App