Ο Βαγγέλης Χορμόβας στο Speaker.gr


Το Speaker.gr, συνάντησε στη Λαμία τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του Brazilian Jiou Jitsou, Βαγγέλη Χορμόβα, όπου βρέθηκε αμέσως μετά την επιτυχία του (5ος) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Άμπου Ντάμπι και μας μίλησε για την μεγάλη του επιτυχία, αλλά και για το άθλημά του γενικότερα.

Sp: Πότε έκανες την πρώτη σου επαφή με το άθλημα, γιατί διάλεξες το Ζίου Ζίτσου.
Β.Χ: Η πρώτη μου επαφή με το άθλημα ήταν στην ηλικία των 12 ετών.Πριν καταλήξω σε αυτό είχα ασχοληθεί και με άλλα αθλήματα άλλα με κέρδισε το Ζίου Ζίτσου.

Sp: Πόσα χρόνια ασχολείσαι.
Β.Χ: Συγκεκριμένα με το Brazilian jiu jitsu ασχολούμαι τα τελευταία 7+ χρόνια.
Τα 6 πρώτα χρόνια η προπόνηση μου γινόταν στην Λαμία με δάσκαλο τον Κων/νο Τσιούτα και από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο λόγω σπουδών αλλά και λόγω της εξέλιξης μου στο άθλημα, βρίσκομαι στην Αθήνα και προπονούμαι με μια από τις καλύτερες ομάδες στην Ελλάδα με δάσκαλο τον Ερμή Δημητρόπουλο.

Sp: Ποιες οι σημαντικές και η κορυφαίας σου διάκριση.
Β.Χ: Οι σημαντικότερες διακρίσεις μου είναι:
– 5η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 2018 με την εθνική Ελλάδος
– 3η θέση στο ομαδικό σύστημα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που διεξήχθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 2018 με την εθνική Ελλάδος
– 3η θέση στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Πορτογαλία το 2015 σε ηλικία 16 ετών ως πρώτος Έλληνας έφηβος που έλαβα μέρος στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα.
– 6 φορές πανελλήνιος πρωταθλητής (με σύστημα Brazilian jiu jitsu και ne-waza jiu jitsu).
Ωστόσο έχω πετύχει και άλλες διακρίσεις σε διασυλλογικά πρωταθλήματα εντός Ελλάδος κυρίως, οι οποίες δεν είναι τόσο σημαντικές όσο οι παραπάνω για να τις αναφέρω!

Sp: Πόσες ώρες προπονείσαι.
Β.Χ: Προπονούμαι 6 φορές την εβδομάδα πρωί απόγευμα, εκτός εάν υπάρχει κάποιο πρωτάθλημα όπου συμμετέχω ακόμη σε πιο εντατικές προπονήσεις για κάποιο διάστημα προ των αγώνων.
Πιο συγκεκριμένα το πρωί έχουμε μιάμιση ώρα όπου δουλεύω την τεχνική μου, στην συνέχεια επιπλέον μιάμιση ώρα όπου ασχολούμαι κυρίως με την ενδυνάμωση μου.
Το απόγευμα έχω ξανά άλλη μια ώρα δουλεύοντας για την τεχνική μου, στην συνέχεια μιάμιση ώρα είναι το κύριο τμήμα που έχει η σχολή και εκεί κυρίως έχουμε κάποιο είδος πάλης ( sparring ) και επιπλέον άλλη μιάμιση ώρα όπου είτε θα ασχοληθώ με κάποιες εξειδικευμένες διατάσεις που αφορούν το άθλημα (yoga for bjj) είτε θα ασχοληθώ με κάποιο αρχάριο τμήμα.
Σε γενικές γραμμές προπονούμαι την ημέρα περίπου 6 με 8 ώρες σε σύνολο.

Sp: Ποιοι σε βοήθησαν να ανέβεις επίπεδο και να έχεις διακρίσεις.
Β.Χ: Κύριος παράγοντας της επιτυχίας μου είναι η οικογένεια μου όπου χάρη σε αυτούς έχω φτάσει στο σημείο που βρίσκομαι τώρα, εάν δεν υπήρχαν αυτοί πιστεύω θα χανόμουν σαν αθλητής γιατί όλα ξεκινούν από το σπίτι και την σωστή διαχείριση καταστάσεων, φυσικά οι δάσκαλοι μου έχουν ένα πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τις όλες μου τις επιτυχίες, ο δάσκαλος μου στην Λαμία Κωνσταντίνος Τσιούτας (Arte Suave Academy, Λαμία) και ο δάσκαλος μου στην Αθήνα Ερμής Δημητρόπουλος (Hermes Club, Αθήνα) , όπως επίσης και οι χορηγοί μου που χωρίς την βοήθεια τους δεν θα μπορούσα να προχωρήσω και να φτάσω μέχρι εδώ που είμαι σήμερα τους οφείλω πάρα πολλά.
Θέλω να σταθώ πολύ στους χορηγούς μου και στην οικογένεια μου γιατί χωρίς την δική τους οικονομική στήριξη δεν θα έφτανα ποτέ εδώ καθώς με λύπη μου η πολιτεία και εννοώντας το κράτος απέχει όλα αυτά τα χρόνια.

Sp: Στο επίπεδο που είσαι, τι θυσίες χρειάζονται (προπόνηση, διατροφή, διασκέδαση).
Β.Χ: Το να ασχολείσαι με τον αθλητισμό , πόσο μάλλον με τον πρωταθλητισμό , δεν είναι κάτι εύκολο ! Ο πρωταθλητισμός δεν είναι υγιείς όρος και χρειάζεται θυσίες.
Πρώτα βάζεις τις προπονήσεις και μετά την προσωπική σου ζωή πόσο μάλλον άμα θέλεις να φτάσεις σε ένα Α επίπεδο.
Η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο για έναν αθλητή ειδικότερα τις ημέρες στις οποίες πλησιάζει κάποιο τουρνουά αλλά και γενικά όλο το χρόνο που κάνεις πρωταθλητισμό.
Όσον αφορά την διασκέδαση είναι ένα κομμάτι το οποίο πάντα θα έχεις χρόνο να το νιώσεις, είτε μέσα στο γυμναστήριο είτε έξω!

Sp: Πως διαχειρίζεσαι ψυχολογικά μια ήττα, μια νίκη και τώρα την επιτυχία.
Β.Χ: Ας ξεκινήσουμε από τις νίκες οι οποίες όταν έρχονται νιώθω δικαιωμένος λόγο της καλής δουλειάς και προπόνησης που κάνω !
Στην ήττα δεν αλλάζουν πολύ τα πράγματα εφόσον και η ήττα, για εμένα είναι νίκη!
Εννοώντας πως όταν χάνεις το μόνο που χρειάζεται είναι περισσότερη προπόνηση και να διορθώσεις τα λάθη σου.
Αυτό εννοώ «νίκη» , σου δίνει την ευκαιρία να δουλέψεις κάτι στο οποίο έχεις αδυναμία !
Τώρα με βάση την συγκεκριμένη παγκόσμια διάκριση την οποία έλαβα νιώθω ηθική ικανοποίηση για μένα που φόρεσα τα χρώματα της εθνικής για άλλη μια φορά και φέτος και πολύ υπερήφανος που ανέβασα ψηλά την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες!
Πιστεύω δεν υπάρχει μεγαλύτερη υπερηφάνεια και τιμή για έναν αθλητή να εκπροσωπεί τα χρώματα της εθνικής μας, τα χρώματα της εθνικής Ελλάδος.

Sp: Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου.
Β.Χ: Επόμενος στόχος μου είναι το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο με τα χρώματα της εθνικής (σύστημα ne-waza jiu jitsu)

Sp: Ποιος ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος που αντιμετώπισες.
Β.Χ: Δεν θυμάμαι ποτέ να έχω αντιμετωπίσει κάποιον εύκολο αντίπαλο! Όλοι μου οι αντίπαλοι είναι δύσκολοι , σωστά προετοιμασμένοι και ο καθένας κυνηγάει τον στόχο του με αποτέλεσμα όλοι να αγωνιζόμαστε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Sp: Επειδή συμμετέχεις σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια τουρνουά, σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα.
Β.Χ: Στην Ελλάδα τώρα έχει αρχίσει σιγά σιγά να ανεβαίνει το επίπεδο στον χώρο του Brazilian jiu jitsu, ωστόσο εάν δούμε τις διακρίσεις που έχουμε κάνει Έλληνες αθλητές σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, η Ελλάδα είναι σε ένα καλό επίπεδο όμως θέλει πολύ δουλειά ακόμα για να φτάσουμε στους κορυφαίους του κόσμου!


ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO


Ηλίας Ζαχάρης

Γεννήθηκε στη Μοσχοκαρυά Φθιώτιδας, ακούγοντας τα "ιερά τέρατα" να βρυχώνται στα χώματα για το Rally Acropolis. Μεγάλωσε με τον Βασίλη Γεωργίου και τις απίθανες περιγραφές του, όπου και τον μιμούνταν, πως να μη γίνει σπίκερ... Στην εφηβεία του στα '80s υπήρξε ραδιοπειρατής και το πρώτο του άρθρο το έγραψε στην αθλητική εφημερίδα "Πρωινά Νέα" του συγκροτήματος Παπαλέξη. Σπούδασε δημοσιογραφία και τη δεκαετία του '90, συνεργάστηκε με το Δημοτικό Ραδιόφωνο Λαμίας(Πολύχρωμα FM), την εφημερίδα Φθιωτική Ενημέρωση, το Mtv Λαμίας και το Star Κεντρικής Ελλάδας. Υπήρξε συνεργάτης των εφημερίδων, Φίλαθλος, Αθλητική Ηχώ, Σπορ του Βορρά και ExtraSport FM 103. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά, P.L.US, 37.2, Face. Το 2010, ίδρυσε την ιστοσελίδα calciobambini.gr, με εξειδίκευση στο Παιδικό Ποδόσφαιρο και συνεργάστηκε με τις ιστοσελίδες, acadimies.gr, football-academies.gr, sports-academies.gr, talentabout, youngtalents.gr, ourboys.gr. Υπήρξε πρωτεργάτης της ιστοσελίδας scouter.gr. Δημιούργησε για το τοπικό ποδόσφαιρο τις ιστοσελίδες, lamiampala.gr, calciolamia,gr και messazzero.gr. Τον ακούτε στον Μελωδία 88(Λαμία), συνεργάζεται με τους Libero FM 107.4(Θεσσαλονίκη) και Athletic Radio 104.2(Ηράκλειο Κρήτης). Από τις αρχές του 2017 γράφει στο speaker.gr.

Your email address will not be published.

Powered by Live Score & Live Score App