Έλληνας ερευνητής τελειώνει το ντόπιγκ


O καθηγητής του Μπράιτον, Γιάννης Πιτσιλαδής, πριμοδοτήθηkε με το ποσό των 540.000 λιρών προκειμένου να προχωρήσει την έρευνα του για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ στον αθλητισμό. Και όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, βρήκε τοn τρόπο για να το καταργήσει μέχρι το 2020.

Ο Πιτσιλαδής βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα για να μιλήσει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την ανακάλυψη του.

Στην έρευνα του ο Έλληνας καθηγητής, αντί να ψάξει να βρει τρόπους να ανιχνεύει μέσω των ούρων και του αίματος βρήκε τρόπο να χρησιμοποιηθεί το περίφημο ριβονουκλεϊκό οξύ (ή ορθότερα ριβοζονουκλεϊκό οξύ), δηλαδή RNA το οποίο μαζί με το DNA και πρωτεΐνες αποτελεί τη βάση κάθε μορφής ζωής.

Από την έρευνα προέκυψε ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ανιχνευθεί οποιαδήποτε ουσία ανιχνεύοντας τα γονίδια του κάθε αθλητή στο αίμα του μέσω των οποίων μπορεί πολλές εβδομάδες αργότερα να εντοπίσει οποιαδήποτε ουσία έχει χρησιμοποιηθεί.

Το επόμενο στάδιο είναι η ανίχνευση όλων των ουσιών μέσω του σάλιου και ο καθηγητής Πιτσιλαδής είναι βέβαιος πως μέχρι το 2020 θα έχει κατασκευαστεί το τεστ.

«Η δική μας μέθοδος εντοπίζει τα ίχνη που αφήνουν πίσω τους οι ουσίες» τόνισε ο Έλληνας ερευνητής ο οποίος έχει ήδη παρουσιάσει τη μέθοδο του στην αρμόδια επιτροπή της ΔΟΕ και τον επικεφαλής αυτής, Ουγκούρ Ερντενέρ. Από την πλευρά της η ΔΟΕ, διαβεβαίωσε τον Πιτσιλαδή ότι θα χρηματοδοτηθεί η έρευνα του η οποία βασίζεται στη γονιδιωματική και το μεταβολισμό.

 

πηγή: sportsfeed

Ηλίας Ζαχάρης

Γεννήθηκε στη Μοσχοκαρυά Φθιώτιδας, ακούγοντας τα "ιερά τέρατα" να βρυχώνται στα χώματα για το Rally Acropolis. Μεγάλωσε με τον Βασίλη Γεωργίου και τις απίθανες περιγραφές του, όπου και τον μιμούνταν, πως να μη γίνει σπίκερ... Στην εφηβεία του στα '80s υπήρξε ραδιοπειρατής και το πρώτο του άρθρο το έγραψε στην αθλητική εφημερίδα "Πρωινά Νέα" του συγκροτήματος Παπαλέξη. Σπούδασε δημοσιογραφία και τη δεκαετία του '90, συνεργάστηκε με το Δημοτικό Ραδιόφωνο Λαμίας(Πολύχρωμα FM), την εφημερίδα Φθιωτική Ενημέρωση, το Mtv Λαμίας και το Star Κεντρικής Ελλάδας. Υπήρξε συνεργάτης των εφημερίδων, Φίλαθλος, Αθλητική Ηχώ, Σπορ του Βορρά και ExtraSport FM 103. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά, P.L.US, 37.2, Face. Το 2010, ίδρυσε την ιστοσελίδα calciobambini.gr, με εξειδίκευση στο Παιδικό Ποδόσφαιρο και συνεργάστηκε με τις ιστοσελίδες, acadimies.gr, football-academies.gr, sports-academies.gr, talentabout, youngtalents.gr, ourboys.gr. Υπήρξε πρωτεργάτης της ιστοσελίδας scouter.gr. Δημιούργησε για το τοπικό ποδόσφαιρο τις ιστοσελίδες, lamiampala.gr, calciolamia,gr και messazzero.gr. Τον ακούτε στον Μελωδία 88(Λαμία), συνεργάζεται με τους Libero FM 107.4(Θεσσαλονίκη) και Athletic Radio 104.2(Ηράκλειο Κρήτης). Από τις αρχές του 2017 γράφει στο speaker.gr.

Your email address will not be published.

Powered by Live Score & Live Score App