Ανακοινώνονται τα νέα Ολυμπιακά αγωνίσματα


Σε 24 ώρες θα γνωρίζουμε ποια θα είναι τα νέα αγωνίσματα που θα μπουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και ποια από αυτά θα τεθούν εκτός, με το 3Χ3 στο μπάσκετ να είναι το μόνο σίγουρο προς το παρόν.

Προτάσεις κατατέθηκαν σχεδόν από όλα τα αθλήματα, έχοντας ως επίκεντρο την ισότητα των φύλων αλλά και τα μεικτά αγωνίσματα.
Στα δύο μεγάλα αθλήματα των Αγώνων, στίβο και κολύμβηση τα πράγματα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα.
Στην IAAF, μετά την αναταραχή που προκλήθηκε με τα 50χλμ. βάδην, κρατάνε τα χαρτιά τους κλειστά.
Το μόνο σίγουρο είναι πως κάποιες προτάσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν για την αφαίρεση των 200μ. (το πρώτο δρομικό αγώνισμα των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων) και του τριπλούν (παλαιότερο του μήκους) έχουν πέσει στο κενό καθώς τα δύο αγωνίσματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Τα 10.000μ. θα μπορούσαν να είναι ένα αγώνισμα που θα έβγαινε από το πρόγραμμα, όμως η παρουσία του στο Ρίο ήταν παραπάνω από συναρπαστική και θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξει κινητοποίηση θρύλων, αντίστοιχη με αυτήν του βάδην.
Θεωρείται βέβαιο ωστόσο ότι θα υπάρξει πρόταση για μεικτή σκυταλοδρομία.
Στην κολύμβηση τα πράγματα είναι διαφορετικά.
H FINA τα ζήτησε όλα. Θέλει το πρόγραμμα της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα να γίνει και Ολυμπιακό. Να προστεθούν όλα τα 50αρια (ύπτιο, πρόσθιο και πεταλούδα), τα 1.500μ. ελεύθερο στις γυναίκες και τα 800μ. ελεύθερο στους άνδρες και να προστεθούν και οι μεικτής σκυταλοδρομίες. Υπάρχει και η πρόταση για το μεικτό ζευγάρι στη συγχρονισμένη κολύμβηση, η αύξηση στις ομάδες πόλο των γυναικών και η πρόσθεση του αγωνισμάτων των καταδύσεων από μεγάλο ύψος.
Όλα αυτά δίχως να υπάρξει αφαίρεση κάποιων άλλων αγωνισμάτων κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη ΔΟΕ προκειμένου να δεχθεί τα νέα αγωνίσματα.
Στα υπόλοιπα, ενδιαφέρον υπάρχει στην κωπηλασία όπου καταργεί τις κατηγορίες με βάσει τα κιλά, στη σκοποβολή όπου αφαιρούνται αγωνίσματα που υπάρχουν πολλές δεκαετίας και την άρση βαρών με την πάλη, όπου γυναίκες και άνδρες θα έχουν ισάριθμες κατηγορίες.
Ενδιαφέρουσα είναι και η πρόταση του τζούντο που πρότεινε το ομαδικό αγώνισμα με μεικτές ομάδες ανδρών και γυναικών από τους αθλητές που ήδη θα βρίσκονται στους Αγώνες για τα ατομικά.

Με τρία νέα Ολυμπιακά αγωνίσματα θα εμφανιστεί η ποδηλασία στους Αγώνες του Τόκιο το 2020, καθώς το ρεπορτάζ αναφέρει ότι στην αυριανή σύνοδο της ΔΟΕ στη Λωζάνη θα δοθεί έγκριση στις προτάσεις της παγκόσμιας ποδηλατικής ομοσπονδίας (UCI).

Το BMX freestyle (ανδρών και γυναικών) κέρδισε σχεδόν αμέσως τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή καθώς αποτελεί ένα αγώνισμα με τεράστια διεισδυτικότητα στη νεολαία και είναι άκρως τηλεοπτικό γεγονός. Δύο στοιχεία που είναι πολύ σημαντικά για την απόφαση της ΔΟΕ.
Το συγκεκριμένο αγώνισμα, θα διεξαχθεί σε ειδικά σχεδιασμένα πάρκα του σκέιτμπορντ όπου οι αθλητές θα κρίνονται για… κόλπα που θα κάνουν με το ποδήλατο.
Εκτός όμως από το BMX, καινούργια αγωνίσματα θα υπάρξουν και στην ποδηλασία της πίστας καθώς θα δοθεί το ΟΚ στο μάντισον τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των αγωνισμάτων της ποδηλασίας πίστας στο Ολυμπιακό πρόγραμμα να φτάσει τα 12. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα αυξηθεί και ο αριθμός των αθλητών.
Η ΔΟΕ ήταν κάθετη σε αυτό το θέμα και έτσι θα υπάρξουν αυστηρότερα κριτήρια για να μπορέσει κάποιος να κερδίσει τη συμμετοχή στου Αγώνες του 2020, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός στα υπόλοιπα αγωνίσματα.
Αν το ρεπορτάζ επιβεβαιώθει, θα πρόκειται για τεράστια νίκη της UCI καθώς θα έχει καταφέρει να περάσει τρία νέα αγωνίσματα μεγαλώνοντας τη δυναμική του αθλήματος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, ότι η… διπλωματική ΔΟΕ ενδεχομένως να προχωρά σε αυτήν την κίνηση προκειμένου να χρυσώσει το χάπι στην παγκόσμια ομοσπονδία ποδηλασίας, καθώς δόθηκε η έγκριση το ποδηλατοδρόμιο να κατασκευαστεί 150 χιλιόμετρα μακριά από το Τόκιο, στην πόλη Ίζου. Ότι χειρότερο για ένα άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι οι εγκαταστάσεις του να βρίσκονται μακριά από το επίκεντρο.

πηγή: sportsfeed.gr

Ηλίας Ζαχάρης

Γεννήθηκε στη Μοσχοκαρυά Φθιώτιδας, ακούγοντας τα "ιερά τέρατα" να βρυχώνται στα χώματα για το Rally Acropolis. Μεγάλωσε με τον Βασίλη Γεωργίου και τις απίθανες περιγραφές του, όπου και τον μιμούνταν, πως να μη γίνει σπίκερ... Στην εφηβεία του στα '80s υπήρξε ραδιοπειρατής και το πρώτο του άρθρο το έγραψε στην αθλητική εφημερίδα "Πρωινά Νέα" του συγκροτήματος Παπαλέξη. Σπούδασε δημοσιογραφία και τη δεκαετία του '90, συνεργάστηκε με το Δημοτικό Ραδιόφωνο Λαμίας(Πολύχρωμα FM), την εφημερίδα Φθιωτική Ενημέρωση, το Mtv Λαμίας και το Star Κεντρικής Ελλάδας. Υπήρξε συνεργάτης των εφημερίδων, Φίλαθλος, Αθλητική Ηχώ, Σπορ του Βορρά και ExtraSport FM 103. Συνεργάστηκε με τα περιοδικά, P.L.US, 37.2, Face. Το 2010, ίδρυσε την ιστοσελίδα calciobambini.gr, με εξειδίκευση στο Παιδικό Ποδόσφαιρο και συνεργάστηκε με τις ιστοσελίδες, acadimies.gr, football-academies.gr, sports-academies.gr, talentabout, youngtalents.gr, ourboys.gr. Υπήρξε πρωτεργάτης της ιστοσελίδας scouter.gr. Δημιούργησε για το τοπικό ποδόσφαιρο τις ιστοσελίδες, lamiampala.gr, calciolamia,gr και messazzero.gr. Τον ακούτε στον Μελωδία 88(Λαμία), συνεργάζεται με τους Libero FM 107.4(Θεσσαλονίκη) και Athletic Radio 104.2(Ηράκλειο Κρήτης). Από τις αρχές του 2017 γράφει στο speaker.gr.

Your email address will not be published.

Powered by Live Score & Live Score App